"Учим се и растем заедно" с Вал Стоева от "Детски книги" и писателката Мая Дългъчева

ПОКАНАМежду празниците на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и деня на детето 1 юни ви каним да споделите две срещи по темата за важността на детското четене. В Стара Загора ще гостуват Валентина Стоева (Val Stoeva), председател на съвета на фондация „Детски книги” и любимата писателка на старозагорските малчугани Мая Дългъчева.

Събитията са част от проекта „Учим се и растем заедно” за деца от 0 до 12-годишна възраст, финансиран по Програма „Ти и Lidl за по-добър живот”, с партньорството на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Неговата основна цел е засилване интереса към книгите и стимулиране на ранното детско четене чрез забавни образователни програми и интерактивни игри, подпомагащи ранното детско развитие, интелектуалното израстване и функционалната грамотност на децата.

Първата среща ще бъде на 28 май (понеделник) 2018 г. от 17:30 часа в Младежкия дом (бул.”Патриарх Евтимий” 176) с Валентина Стоева, председател на съвета на фондация „Детски книги”, която се занимава с насърчаване на четенето сред децата. Вал Стоева ще говори за важността от четенето при децата от 0 до 6 години и ще запознае аудиторията с полезни техники за стимулиране на четенето.

На 1 юни (петък) пък ще ви очакваме в 11:00 часа в Детски отдел на ул. „Бълг. опълчение“ 69, за да отбележим празника и обновяването на отдела заедно с Мая Дългъчева.
На място ще ви разкажем докъде сме стигнали с изпълнението на дейностите по проекта. Ще видите новата лятна сцена и противоударната настилка, с която бяха подменени базалтовите плочи в двора на библиотеката. Осигурили сме много нови детски книжки - меки, картинни, музикални и звукоподражателни, книжки-пъзели и книжки-играчки за най-малките, интелектуални игри за батковците и каките, материали за рисуване. Със свежо обзавеждане от нови масички и столчета зала „Приятели на книжките” очаква децата и техните родители. Осигурили сме им и мултимедия, прожекционна масичка и лаптоп за още по-пълноценни занимания. Ще ви разкажем повече и за дейностите по проекта, които ще се разгърнат през цялото лято - цикъл „Играя и се уча” за деца от 0 до 6 години и техните родители и цикъл „Лятна детска академия” за деца от начална училищна степен (7 до 12 години). Библиотеката ще им предостави възможности да затвърдят натрупаните и да усвоят нови знания по общообразователните предмети в неформална среда чрез участие в програми и занимателни игри, провокиращи и насърчаващи четенето, обогатяващи езиковата им култура.

Очакваме Ви! Заповядайте!

В момента има 152 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора