Начало Маратон на четенето 2016 в снимки

Четат в село Сулица

Четяща Сулица. „Книгата прозорец към света” – литературни четения в НЧ "Пробуда 1928", кметството, магазинчетата, на открито...

   

Четат в село Калитиново

НЧ "Благоразумие 1927", с. Калитиново В парка на читалището, в пенсионерския клуб и в библиотеката четат откъси от любими произведения деца, възрастни и членове на читалището.

Четат в село Дълбоки

ОУ „Иван Мирчев”, с. Дълбоки „Час по краезнание”. Учениците от 6. клас четат историята на родното си място от „Книга за Дълбоки”
НЧ „Развитие 1878” – библиотека, с. Дълбоки „С любимите детски книжки”. Четене с деца от предучилищната група на ОУ „Иван Мирчев”.
НЧ „Развитие 1878” – библиотека, с. Дълбоки „Аз вече съм грамотен”. Децата от 1. клас на ОУ „Иван Мирчев” опознават професията на библиотекаря и четат „Пипи дългото чорапче” на Астрид Линдгрен.
ОУ „Иван Мирчев” – зала, с. Дълбоки „Знаете ли български” – занимателни задачи, кръстословици, викторини... по български език и литература. Парад на герои от литературни произведения и награждаване на най-активните четци.

Четат в село Калояновец

НЧ „Възраждане - 1927”, с. Калояновец. Маратон в маратона – четене в пенсионерския клуб, в магазините, в здравната служба, в пощата, в ОУ "Отец Паисий" и в библиотеката на читалището.

Четат в село Горно Ботево

НЧ"Пробуда-1927" Горно Ботево - "Деца четат на деца басните на Крилов"

Четат в село Яворово

На 21.04.2016 год. Дамски клуб "Ахинора" се включи в Маратона на четенето. Г-жа Пенка Иванова предс. на НЧ "Ахинора-2006г." представи поета-художник Кирил Божинов и неговата стихосбирка "Пролет листопадна". Дамите от клуба с искрено и неподправено вълнение четоха и коментираха неговите стихове. Четоха и в НЧ "Ахинора-2006г.".

Маратонът на четенето в звук

Баскетболистите на БК „Берое“ Николай Николов и Еврик Гари четат откъси от „Ян Бибиян“ на Елин Пелин и „Хари Потър и философският камък“ от Дж. К. Роулинг. Радост Овагимян от Превантивно-информационния център по зависимости чете „Патиланци“ от Ран Босилек.

Солистите на Държавна опера Стара Загора Емилия Джурова и Александър Марулев четат откъси от „Евгений Онегин“ на Пушкин и „Макбет“ от Уилям Шекспир. С тях четоха още Уляна Кьосева, PR на Операта /Дамата с камелиите от Ал. Дюма-син/ и деца от VI ОУ „Св. Никола“, Стара Загора. 

Доброволците от Центъра за европейски инициативи в Стара Загора, Катрин и Алваро четат "Степния вълк" на Херман Хесе и „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери на немски и испански език.
Те се включиха в XI Маратон на четенето в Стара Загора „Четяща Стара Загора“ преминал под мотото „Чети и спортувай“. Проявата се организира от библиотека "Родина" и партньори.

Ученици от всички старозагорски училища се включиха в XI Маратон на четенето „Четяща Стара Загора“ преминал под мотото „Чети и спортувай“. Проявата се организира от библиотека "Родина" и партньори.


Артисти от Държавен куклен театър – Стара Загора се включиха силно в Маратона на четенето като водещи и с четене на „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен.
XI Маратон на четенето в Стара Загора „Четяща Стара Загора“ премина под мотото „Чети и спортувай“. Проявата се организира от библиотека "Родина" и партньори.

Писателката Милена Гартли чете откъс от първия си роман „Ключарят“ пред ученици от старозагорски училища. Тя гостува на XI Маратон на четенето „Четяща Стара Загора“ . Проявата се организира от библиотека "Родина" и партньори.

Книжарница "Приятели" - част 2

„Книгите лекуват” - книжарница „Приятели” и доброволци от сдружение „Самаряни” четат детски приказки и стихове на децата в отделение по педиатрия.

Книжарница "Приятели" - част 1

Шестокласници от ПМГ „Гео Милев” четат и рисуват по мотиви от класически български романи. Представяне на инициативата „Дари любима книга за училищна библиотека”.

Среща с продължение

„Среща с продължение” – гостуват младата поетеса Теодора Тотева, студентка по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и възпитаничка на СОУ „Максим Горки”, и Бойко Ламбовски – поет, публицист, преводач, председател на българския П.Е.Н.-център - Къщата на Архитекта (ул. „Сава Силов” 37)

В момента има 118 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора