Начало arrow Проекти и програми arrow Споделено от Надежда Груева   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 сряда, 29 юни 2022
Споделено от Надежда Груева Печат Имейл
събота, 16 декември 2006

 

Една от основните дейности по проекта ABLE (American-Bulgarian Library Exchange) бе шестседмична специализация на 12 български библиотекари в САЩ. След подбор библиотекари от различни градове (София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Пазарджик, Силистра, Разград, Сливен, Раковски) и различни видове библиотеки посетиха американски библиотеки в щатовете Колорадо и Айова.

Библиотеки домакини на българските библиотекари бяха партньорските по проекта библиотеки. За мен домакинството бе споделено между Щатската библиотека в Денвър и публичната библиотека в Литлътън, предградие на Денвър (партньор на библиотека “З. Княжески” - Стара Загора). Библиотека домакин на всички български библиотекари в Колорадо за една седмица бе публичната библиотека в гр. Монтрос (партньор на библиотеката в Кърджали).

По време на престоя си в САЩ посетих различни по вид библиотеки (публични - Щатската библиотека – Денвър, Колорадо; библиотеките в градовете Денвър, Монтрос, Литлътън и др. по-малки библиотеки; Библиотека за говорещи книги – Денвър; библиотеката в Колорадския център за слепи хора – в Литлътън; университетски - Библиотеката в колежа на Денвър; Училищни библиотеки) и се запознах с американския модел на библиотеките като обществени информационни центрове. Запознах се с различни аспекти на библиотечната дейност – работата на различните отдели в библиотеката; услугите, които предлагат и маркетинг на услугите; програмната дейност на библиотеките; дейността на клубовете Приятели на библиотеката; представянето на библиотечните фондове и услуги в интернет; участието на доброволците в цялостната работа на библиотеките. Посетих различни библиотечни семинари и конференции: Двудневен семинар за българските библиотекари в гр. Денвър; Регионална конференция на библиотекарите в гр. Гранд Джакшън; Национална конференция на ALA (Американска асоциация на библиотекарите) в гр. Вашингтон; Пролетен семинар на Колорадската асоциация на училищните библиотеки.

За сътрудничеството на библиотеките с местните власти и различните обществени агенции научих от множество срещи с представители на местната власт, неправителствени организации и др. Участвах заедно с американски колеги в сесия на Градския съвет на Литлътън, в срещи с представители на Търговско-промишлените палати в Литлътън и Монтрос, имах срещи с уебмастерите на интернет страници (Щатската библиотека, библиотеките в Литлътън и Монтрос), участвах в конференция на Националния център за обществени връзки – Денвър (организация, базирана на партньорство между обществени, частни и неправителствени организации за активен обмен на знания и ресурси).

Презентация за България, Стара Загора, библиотеките в България и библиотека “Родина” представих пред колеги от различни библиотеки, ученици и на сесия на Градския съвет в Литлътън.

5 американски семейства бяха мои домакини по време на престоя ми в САЩ (библиотекари, членове на Клубове Приятели на библиотеката и др.). Живеейки в американски семейства, имах възможност да се запозная с ежедневието на американските си колеги и да обменя информация за историята, културата и начина на живот в двете страни.

Богата и интересна бе и културната програма, която бе подготвена от ръководителите на проекта и домакините. Имах удоволствието да посетя:
- столицата Вашингтон - прием в българското посолство, музеи, Конгресната библиотека, Капитолията, мемориала на Линкълн и мемориалите на Втората световна война, Корейската и Виетнамската война;
- исторически забележителности – исторически музеи, екскурзия с клуб Приятели на библиотеката и музея в Литлътън по старите фортове;
- природни забележителности – Националния парк в Гранд Джакшън, Бокс каньон, паркове и градини в Денвър и Литлътън, Ботаническите градини във Вашингтон и Денвър;
- изложба на Нанси Болт “Хора и места в България” – снимки от България. Среща със сина на Джон Атанасов;
- базар за продажба на български бижута и изделия на български занаятчии, организиран от Нанси Болт – 10% от сумата, събрана от продажбата, се използва за финансиране на различни аспекти на проекта за американско-българско библиотечно сътрудничество;
- ателието на скулптура, който изработва статуетките Грами;
- и други интересни места и събития.

Последна промяна: четвъртък, 04 януари 2007
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора