Начало arrow Стара Загора   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 сряда, 17 юли 2024
Представяне на общината Печат Имейл
неделя, 10 декември 2006

Община Стара Загора

Територия - 1019,4 кв.км
Брой населени места - 51
Население - 176 443 жители
Кмет за мандат 2007 - 2011 г. - проф. Светлин Танчев


Стара Загора е един от най-древните градове в Европа. Проучванията на археолози показват наличие на цивилизация отпреди 8000 години. От древността до днес градът е имал осем имена: Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник. На църковния събор в Цариград през 1871 г. е прието днешното име Стара Загора.
Паметна дата в историята на града е 31 юли 1877 г. Тогава се води една от големите битки, при която Стара Загора е опожарена и срината до основи от османските войски.
Стара ЗагораНа 5 октомври 1879 г. от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди е положен основният камък за възстановяването на града. Стара Загора се изгражда отново по проект на чешкия строителен техник Любор Байер и става първият следосвобожденски град в България със съвременно градоустройствено планиране.
Днес Стара Загора е красив и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с много научни и културни институти. Стара Загора е град с традиции и в непрекъснато развитие.
През 2008 г. Община Стара Загора изпълни инвестиционна програма в размер на 23 млн. лв. Градът напълно обнови сградата на автогарата си. Извършиха се ремонти на основни улици и пътни връзки (ул. „Анастасия Тошева”, бул. „Славянски” и др.). Част от започнатите дейности по изграждане и ремонт на обекти продължават през 2009 г. Сред тях са канализация на кв. „Кольо Ганчев”. Последният етап от изграждането й се финансира с 9 млн. лв. Срокът на изпълнение е до юли 2009 г. Освен пълното изграждане на канализацията, ще бъдат обновени и улици и тротоари в южния квартал на града.

Общината кандидатства пред управляващия орган на ОП Регионално развитие и с проект (10 млн. лв.) за цялостна промяна на облика на западните квартали „Голям Железник“ и „Малък Железник“. Предвижда се през 2009 и 2010 г. да се изпълни цялостен ремонт на улична мрежа и подмяна на уличното осветление с ново енергийно-спестяващо, което съответства на изискванията на Европейския съюз за енергийна ефективност. Средствата ще бъдат вложени и в благоустрояване на междублокови пространства и парковете и ремонт и изграждане на нови детски площадки. Стара Загора
С финансиране от фондовете на Европейския съюз през 2009 г. Община Стара Загора изпълнява проект за изграждане на техническата инфраструктура на индустриална зона в село Еленино. Договорената финансова помощ от Програма ФАР е 1,4 млн. лв. (без ДДС). Ще бъде изработен технически проект за изграждане на довеждаща инфраструктура за зоната; ще се изгради техническа инфраструктура и ще се разработи бизнес план и прогнозен анализ за развитие на зоната. Зоната е разположена на площ от 204 дка и една от 17-те, които се изграждат в страната. Целта е тя да приеме фирми, които се занимават с производство на стоки. Общината обещава оптимални условия за бизнес за всички, но се старае да привлича малки и средни предприятия, които произвеждат крайни продукти и осигуряват заетост на персонал от по 200 до 1000 души, изпълнявайки и добри социални и екологични програми.

Град Стара Загора привлича инвеститорския интерес на всички големи търговски вериги, които извършват дейност в България. През 2008 г. отвориха врати хипермаркети на веригата от магазини с френско участие Мосю Бриколаж (Mr. Bricolage), на австрийската търговска верига Баумакс (BauMax) и на немската верига магазини от типа „Направи си сам” Практикер (Praktiker). През 2009 г. се открива магазин на Мебелни салони АИКО с разгъната застроена площ от 15 хил. кв. метра. Продължава изграждането на обекта на френската верига за бързооборотни стоки Карфур (Carrefour). Интерес към търговския потенциал на града запазват и от немската Кауфланд (Kaufland) - верига супермаркети за пресни хранителни продукти и стоки за бита. Кауфланд разполага с два парцела на територията на Стара Загора.
От края на 2008 г. клиенти приема и Парк Мол Стара Загора - търговски център с 30 хил. кв. метра разгърната застроена площ. В процес на изграждане през 2009 г. са още няколко многофункционални бизнес, търговски и развлекателни обекта, като най-значимите от тях са Mall Stara Zagora, Мол Галерия - Стара Загора и Сити център Стара Загора.
Позиционирането на големите търговски вериги е едно от доказателствата за висок жизнен стандарт на хората от региона. То е подпомогнато и от създадените отлични условия за извършване на бизнес - в конкурентна среда и при равни условия.
Стремежът на общинската администрация е да съдейства приоритетно на развитието на нови производствени дейности.
Стара Загора Примери за инвестиции в технологично обновяване на производството могат да бъдат дадени с турското предприятието за производство на гумени уплътнения за автомобилната индустрия Стандард профил - България АД (за над 2 млн. лв.) и унгарската компания Видеотон (1 млн. лв. за оборудване на ДЗУ АД). Производството си разшириха и обновяват и редица местни фирми, като част от тях работят успешно и по програми на Европейския съюз, насочени към подпомагане на малките и средните предприятия в България.
Администрацията на Община Стара Загора приема за приоритет в работата си привличането на нови чуждестранни инвестиции. При проявен интерес за извършване на бизнес, кметството предоставя пълна информация за условията на работа; инфраструктура и комуникации; нормативна уредба; състояние на пазара на труда и др. Общината има утвърдени отлични отношения с посолствата на Германия, Австрия, Франция и на други държави в България. Тези създадени условия и много доброто географско положение на Стара Загора могат да бъдат един от основните фактори за преодоляване на влиянието на световната икономическа криза и да провокират инвестиционни интереси от страна на чуждестранни фирми. През 2009 г. администрацията извършва засилени мерки за представяне на възможностите на Община Стара Загора. Това се прави на различни бизнес форуми в страната и зад граница и съвместно с Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Регионалната асоциация на общините „Тракия” и други организации.
Община Стара Загора има сключени договори за партньорство с градове от различни европейски държани - руския Самара, гръцкия Лариса, френския департамент Де ла Дром, полския Радом, турския Одрин и др. Отношенията с тези градове ще продължават да се развиват, като акцентът е върху икономическите отношения. Общината ще се включи и в партньорски проекти с градове от Европейския съюз и от държави кандидати за членки на ЕС при кандидатстване по различни донорски програми.
Стара Загора Община Стара Загора в края на 2008 г. успешно премина процедура по сертификация за въведена система за управление на качеството в съответствие със стандарта ISO 9001:2000 (със сертифициращ орган BVQI). Системата е прилагана в работата на общинската администрация и в предходните три години. През последните години общината има и кредитен рейтинг, даден от Standard & Poor‘s, който е равен на този на България. Добрата финансова дисциплина и максимално възможният за българска община кредитен рейтинг, са предпоставки за получаване на изгодни условия от финансовите организации. През 2009 г. Община Стара Загора планира да получи кредит от 15 млн. лв. Сумата ще даде възможност да се посрещнат планирани разходи по дейностите на изпълняваните и на бъдещи проекти, получили одобрение от структурните фондове на Европейския съюз и от други донорски организации. В тази посока ще се разчита и на кредитиране от държавния фонд ФЛАГ, който започна да действа от началото на 2009 г. Фондът може да финансира изпълнението на дейности, заложени в общински проекти по ОП Регионално развитие, ОП Околна среда и др., до предоставянето на средствата от бюджета на ЕС. До началото на 2009 г. Община Стара Загора кандидатства с проекти пред оперативните програми на ЕС, които са на стойност от 74 млн. лв.
С финансиране в размер на 4,8 млн. лв. от ОП Регионално развитие се извършва реконструкция и рехабилитация на път между селата Калояновец и Ловец. Шосето ще бъде завършено през септември 2010 г.
Планира се със средства от ОП Регионално развитие (5,9 млн. лв.) през 2009 и 2010 г. да се извършат цялостен основен ремонт на 3 детски ясли, 4 детски градини и 2 основни училища в Община Стара Загора. Ремонтът предвижда подмяна на електрическите и ВиК системи, изпълнение на мерки за енергийна ефективност, съгласно политиката на ЕС за управление на енергията. Предвижда се и ремонт и обновяване на прилежащи детски площадки и изграждане на подходяща архитектурна среда за деца с физически увреждания.
Стара Загора Със средства от ОП Регионално развитие (5,8 млн. лв.) Община Стара Загора планира и да извърши ремонт и модернизация на 8 социални дома - за възрастни хора; за деца, лишени от родителска грижа и за деца с увреждания, като приложи съгласно политиките на ЕС за енергийна ефективност.
Друг проект (6 млн. лв.) предвижда извършване на ремонт и модернизация на сгради от културна инфраструктура на града - Драматичен театър „Гео Милев” и Летен театър. Те също ще бъдат достъпни за хора с физически увреждания. Ще се извърши и подмяна на сценично оборудване и на технически средства, които ще подобрят техническото качество на спектаклите.
Ръководството на Община Стара Загора счита, че стимулатор за още по-добро икономическо развитие на региона може да бъде бъдещото й възобновяване на дейността на Летище Стара Загора. Летището може да бъде използвано за превоз на товари, но и за пътнически полети на малки самолети. Интерес към възстановяване на дейността му има и от страна на чуждестранни инвеститори, но изпълнението се бави поради липса на съгласие от страна на собственика в лицето на държавата.

През 2009 г. Общинският съвет на Стара Загора ще утвърди важни за общността документи, сред които са нова стратегия и нова програма за управление на общинската собственост. Стремежът е общината да бъде добър стопанин и собствеността, която притежава да носи максимални приходи, които да се влагат в полза на обществото. Новите документи ще запазят прилагания и през 2008 г. принцип продажби и отдаване под наем да се осъществяват чрез тръжни процедури с явно наддаване.
Община Стара Загора е сред първите в България, която изготвя ясни принципи и процедури за публично-частно партньорство - инструмент, който може да работи в полза на обществото. Въпросът има различно регламентиране в страните от Европейския съюз. Уреждането му на местно общинско ниво чрез наредба, съобразена със Закона за концесиите, Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, ще позволи да се работи при ясни правила с всички частни инвеститори.
Стара Загора Стара Загора Община Стара Загора предлага максимално улеснен достъп до услугите, които извършва. Информационният център за обслужване на граждани и юридически лица работи без прекъсване на обяд и с удължено работно време. Голямо предимство за гражданите дават и изнесените извън сградата на общината работни пунктове за събиране на местните данъци и такси. За 2008 г. Общината отчита преизпълнение на планираните общи приходи от местните данъци и такси.
Община Стара Загора приключи 2008 г. без финансов дефицит и отчете отлично изпълнение на бюджета си. Общинският бюджет за 2009 г. е съобразен със световната икономическа криза. Разчита се на изпълнението на заложените в него инфраструктурни обекти да компенсира намалените поръчки в строителния бранш. Заедно с прилагането на други икономически мерки, това ще позволи на Община Стара Загора да запази и през 2009 г. значително по-висок икономически ръст и брутен вътрешен продукт на човек, отколкото са средните за страната.Стара Загора
Възможност за повече приходи на местния бизнес дава и секторът на туризма. Община Стара Загора е включена в район Тракия и е част от туристически маршрути, които представят културното и историческото наследство на Пловдив и на Долината на тракийските царе край Казанлък. Стара Загора предлага и много възможности за отдих и забавления. Централното географско място на града, съчетано със създадената през последните три години отлична хотелска база, са стимул за силно развитие и на конферентен туризъм.

През 2009 г. се откриват две сгради на културни институти в града - на Операта и на Регионалния исторически музей, всяка от които може да бъде емблема за Стара Загора. С 1 млн. лв. се финансира закупуването и монтажа на сценична механизация в оперната зала.
Стара Загора е домакин на много фестивали и културни прояви. Традиционен е Фестивалът на оперното и балетното изкуство (април - юни). Той дава възможност на млади и талантливи артисти да дебютират успешно на Старозагорска сцена, но заедно с това прескочи границите на България и привлича интереса на много театри и изпълнители от други европейски страни. По време на фестивала се връчва Национална награда, на името на оперната прима Христина Морфова, за принос в развитието на изпълнителското изкуство.  
Стара Загора е европейска сцена на куклено-театралното изкуство. Градът е домакин на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” (септември). Фестивалът се провежда като биенале и представя оригинални и нетипични форми на театралното изкуство.
Стара Загора Художествена галерия - Стара Загора е домакин на Балканско квадрианале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” (декември - януари). Галерията представя има постоянна експозиция с картини на някои от най-големите български майстори. Заедно с това е организатори и на десетки изложби на утвърдени и на млади български и чуждестранни художници.  
Славата на Стара Загора като град на поетите се защитава от Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” (ноември). Конкурсът има 25-годишна история и успешно среща таланта на различни творчески поколения.
Националният конкурс по фолклор за деца „Орфеево изворче” (март); Фестивалът на маскарадните игри (март); Нощ на музеите и галериите (септември); 24-часов Маратон на четенето „Четяща Стара Загора” (23 април) са само малка част от богатия календар от културни събития на Стара Загора.

Стара Загора, 6000, бул. Цар Симеон Велики 107
Тел. 042/ 614 650; 600 554; 614 652
Факс 042/ 601 103

e-mail: Mail2Pic
www.city.starazagora.net

Текстът е от Икономически годишник на регион Стара Загора - 2009, с автор Илко Груев
Периодично годишно издание на Търговско-промишлена палата - Стара Загора (ISSN 1311-9494), издавано на български и на английски език. Разпространява се и на CD, чрез уеб сайт (www.econsz.com) и като част от Икономически портал на регион Стара Загора.

Последна промяна: понеделник, 16 февруари 2009
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора