Начало arrow Новини arrow Библиотека Родина arrow Споделено от Малката нощ на музеите и галериите   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 понеделник, 27 май 2024
Споделено от Малката нощ на музеите и галериите Печат Имейл
неделя, 10 декември 2006


Споделено...

В нощта на музеите и галериите участва и Детски отдел на библиотека “Родина”. Случката си има надслов: “Детско художествено ателие”, но за себе си аз съм я нарекла “Малка нощна рисунка”. Тръгвам за там с огромно любопитство и … с цели 15 минути закъснение. Пропуснала съм анонсирането, което колежката Валентина Начева е направила, но затова пък не съм закъсняла за онази тишина, която се възцарява в минутите за вземане на творческо решение. В двете библиотечни залички едва са се побрали двадесетина деца на възраст от първи до седми клас, а е тихо… като в библиотека.

Докато дечурлигата умуват дали да илюстрират по памет любими приказки, или да се пренесат в света на бъдещето, аз съм впечатлена от пъстро самоделно плакатче “Запознай приятелите си с библиотеката”, което ме развеселява. Повечето уебстраници използват функцията: “Изпрати адреса на приятел”, но ето, че библиотекарката е доразвила идеята с поощрение за най-активните в рекламирането – плакатът е изпъстрен със съобщения, че Калоян е довел четирима приятели, Мария – 6, а Стиляна – цели 9 : )

 

Междувременно повечето деца вече са направили контурите на рисунките си. Толкова са вглъбени, че почти не обръщат внимание на светкавицата от фотоапарата ми. По масите са пръснати цветни моливи, пастели и акварелни бои. Библиотекарката тихичко снове между масите и със завидна вещина успява да въдворява ред дори сред най-малките палавници.

Истината е, че съм поразена от царящата дисциплина и ред сред толкова много и различни по възраст деца. Акварелистите шепнешком искат чиста вода, шепнешком се задават въпроси… Сегиз-тогиз някой допира мобилен телефон до ухото си, за да отговори на родителско позвъняване с лаконичното: “Когато свършим, ще ти звънна”, но очевидно звукът на всички телефони е бил предварително изключен… Както впрочем, е редно.

 
До журирането на рисунките остават вече само тридесетина минути, а ето: пристига забързана майчица с 5-годишен фърфълак и батко му – третокласник. Дошли са с такси от другия край на града и страшно им се иска да участват. Криво-ляво ги сместваме около тясното компютърно бюро. А библиотекарката изпада в тиха паника: откъде ще намерим подаръци за тези последни ентусиасти, след като Художествената галерия е осигурила награди само за 14 участници? Налага се да “пуснем” в действие няколко блокчета и боички от библиотечните запаси.
А творбите са вече почти завършени и аз се опитвам да отгатна коя ли от тях ще получи първа награда? Дали представите на Георги за бъдещето през 2050-та година или седемте джуджета на Ваня?
   
 

Скоро пристига уважаемото жури – художниците Стефан Баев и Михаил Косев. Конкурсът ще бъде анонимен, рисунките са събрани и “експонирани” направо върху пода на залата. Ето го и вълнуващият миг – обявена е рисунката, която печели първа награда. Призът е за Вяра Владимирова – петокласничка от ХІ ОУ. Оказва се, че не само рисунката има творчески замах, но и тоалетът на момиченцето показва артистичен стил.

Останалите деца получават луксозното издание на старозагорската Художествена галерия: Балканско квадринале на живопистта “Митове и легенди на моя народ” и навсякъде около нас грейват ухилени муцунки.

 

 

Преди децата да се изсипят навън в нощта, библиотекарката дава последни наставления: “Който няма придружител, непременно да ме изчака пред входа, за да го изпратя до вкъщи!”. Ето, на това аз вече не се учудвам, тъй като добре познавам Валя Начева – човек, отдаден изцяло на работата с децата. И както си мислех, че тази вечер нищо повече не може да ме учуди, защото душата ми е препълнена от чудесните впечатления, така се изумих, че шумната (вече!) групичка пред входа на библиотеката се е струпала около художниците от журито. Хлапетата искат автографи върху новите си албуми. Правят го развълнувано, стеснително, с онзи трепет от първото съприкосновение с истински творец на изкуството, който ние възрастните отдавна сме преживели и можем само да си го спомняме с носталгия.


 
 

И си мисля: колко всъщност е хубаво, че именно библиотеката даде на децата възможност за преживяване, което се помни цял живот.

Автор на текста и фотограф: Доля Чикакчиева

 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора